Nieuws in komkommertijd

door | 16 augustus 2018

Begin augustus is meestal de nieuws-dichtheid laag. En deze periode wordt wel de komkommertijd genoemd.
Het bracht mij op het idee om eens komkommernieuws uit te brengen.

Komkommers zijn misschien wel de meest ondergewaardeerde groenten die er zijn. Een komkommer is zo gewoon en het bestaat veel water, denken veel mensen. Met de afgelopen hittegolven heeft de komkommer echter veel vrienden gemaakt.
Zowel thuis werd gegrepen naar de komkommer, als ook buitenshuis was het een gewild partner bij gerechten in horeca en catering.

De komkommertijd van nieuws is een mooi moment om het belang van deze groente even in de spotlight te zetten. Hij is gezond en veel gebruikt in horeca- en cateringkeukens.

Gezonde komkommer

Het is een groente met veel gezonden voordelen:

 • Komkommer hydrateert je lichaam.
 • Komkommer bevat veel vezels en goede voedingsstoffen, zoals anti-oxidanten, de vitamines C, B1, B2, B3, B5, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. Het mineraal kalium is belangrijk voor een juiste balans van het vochtgehalte in je lichaam en het houdt de normale bloeddruk in stand. Anti-oxidanten staan onder andere bekend om hun ontstekingsremmende werking. De hoeveelheid voedingsstoffen is wellicht niet groot, maar het maakt van komkommers wel een gezonde snack.
 • Komkommer bevat weinig calorieën.
 • Komkommer helpt tegen een slechte adem.
  Een slechte adem wordt over het algemeen veroorzaakt door de bacteriën in je mond. De vezels en het water in komkommer stimuleren de productie van speeksel. Het speeksel bestrijdt de bacteriën in je mond. Daarnaast houdt speeksel ook de algehele mondgezondheid in balans.
 • Het kan obstipatie tegengaan.
  De combinatie van het vele water in de komkommer en de vezels in de schil, zorgt dat harde ontlasting zachter en soepeler wordt.
 • Goed voor sterke botten.
  Komkommer bevat veel vitamine K, essentieel voor gezonde botten. Vitamine K is ook belangrijk voor een betere opname van calcium in het lichaam.
 • Goed tegen de veroudering van de huid.
  Het is bewezen dat komkommers effectief zijn als anti-rimpelmiddel.

bron: https://goedetengezondleven.nl/hoe-gezond-zijn-komkommers/

Buitenshuis eten: komkommer in Vers top-5

De komkommer is een grote speler in eten buitenshuis.
Bekeken naar de inkoopwaarde van verse groente in horeca en catering staat de komkommer netjes in de top-5.
Er wordt jaarlijks door koks en cateraars meer aan uitgegeven dan bijvoorbeeld bladgroente, stengelgewassen, koolsoorten en peulvruchten binnen het verse AGF.

Ongeveer 13 miljoen euro aan komkommer wordt jaarlijks ingekocht door horeca en catering. En dit bedrag stijgt jaar op jaar.
Daarmee staat hij in de top-5 van verse groente.

bron: Foodstep en GroentenFruithuis.