Farthest Frontier, medieval city building game

De City Building game Farthest Frontier is op 9 augustus 2022 uitgekomen als ‘early access’.

Farthest Frontier is a town builder with advanced simulation mechanics, engaging survival elements and the compelling drive to create gorgeous medieval-era towns.

Protect and guide your small band of settlers to forge a town from untamed wilderness at the edge of the known world. Harvest raw materials, hunt, fish and farm to sustain your advancing town. Produce crafted items for villagers to trade, consume, equip and fight with as you battle for your survival against the elements, disease and outside threats.

Farthest Frontier is te verkrijgen op Steam. (hij kostte 29 euro in augustus 2022)

Ik heb mij erin verdiept, heb het spel gekocht zodra beschikbaar, en heb het een week intensief gespeeld. Nu wil ik mijn ervaringen met Farthest Frontier delen via een samenvattende video.

Het bouwen van de stad heb ik doorlopen van begin tot einde (Tier 1,2,3,4). Daarbij tussendoor sav’s gemaakt om bijzondere handelingen, keuzes en strategische tips uit te lichten in videofragmenten.
Totaal gespeeld: 34 uur, 108 bouwjaren. Alle gebouwen zijn gebruikt en er staat een soepel werkende stad als eindresultaat.


De bouw van deze stad is samengevat in een alles-in-1-video van 1u 15 min. De video staat op Youtube.

https://youtu.be/EgX7OfaoHdg

Hoofdstukken

Tier 1

0:00:00 Tier1 Houses, Hunt, Fourage, Fish, Stores (basics)
0:07:30 Tier1 Crop Field (landbouw)

Tier 2

0:11:57 Tier2 More Business, Defense, Move buildings
0:21:57 Tier2 Barns (veeteelt)
0:24:00 Tier2 Desirability tbv Upgrade
0:26:30 Tier2 Trade (handelaars)
0:30:12 Tier2 ready to upgrade

Tier 3

0:33:40 Tier3 Foundry, blacksmith (ijzer en goud industrie)
0:47:00 Tier3 All Buildings, upgrade Decor

Tier 4

0:59:10 Tier4 Preserve Fruit (langer houdbare fruitoogst)
1:02:30 Tier4 Invasion, Barracks (soldaten volledig bewapend)
1:08:00 Tier4 Max level, Manors (Gereed na 108 bouwjaar)


En daarna kun je nog deze stad verder doorbouwen. Meerdere productiegebouwen om voorraden luxe goederen op te bouwen en goud te verdienen met handel. Daarover later meer video’s.

De belangrijkste “lessen” uit het spelen van deze eerste stad kan ik samenvatten in 5 tips.

5 tips bij Farthest Frontier

1. Resources rond Startlocatie

Kies bij start een locatie op kaart met in omgeving resources aan bomen, stenen, wild, water/vis, en enkele mijnen (ijzer, kool, goud). Scoll door map, gebruik [F4] voor weergave van hoeveelheid resources. Indien niet van alles wat te vinden is, begin dan opnieuw en genereer nieuwe map. Je heb al deze zaken nodig voor bouwen en upgrades. Ook al kun je op termijn een deel via handel binnen halen, niets is zo frustreren al een tekort aan materialen. Hout van de bomenkap is het basismateriaal voor de bouw in Tier 1 en is nodig voor firewood. In de latere fases is steen nodig voor upgraden en nieuw type gebouwen. De mijnen leveren in Tier 3 grondstof voor waardevolle producten en goudstaven.

2. Begin Food met Hunter (wild), Forager (bessen, noten, etc) , Fishery (vis). Pas later Crops

Het wild in de omgeving (deer) en de vis in meertjes/rivieren geeft samen met verzamelde bessen, noten, etc de eerste voedselvoorziening. Niet te vroeg met landbouw via Crop Field beginnen. Bouwen van een veld kost veel tijd, en tijdens winters ligt productie stil. Van alle wildgewassen is Blueberry handig, want die kun je verplaatsen. Zet alle blueberry bij elkaar bij een Forager Shack, dan scheelt een hoop lopen. Vers vlees en vis is niet lang houdbaar. Gebruik een Smokery om Meat en Fish te conserveren.

3. Crop rotation regelmatig aanpassen

Crop Field start je aan einde van Tier1. Bouwen kost geen materiaal maar veel tijd. Begin met één en ga daarop het mechanisme van de Crop Rotation aanleren. Een kale start heeft een veld met veel ruwe steentje en onkruid. Gebruik in de eerste jaren de farmer als periode keuze, hij harkt de steentjes en het onkruid weg. Daarna kun je een gewas kiezen. In het begin van het jaar zet je een ‘Frost Tolerance’ gewas bijv Peas. En in de zomer kan dan Beans meot goede ‘Heat Tolenrance’. Elk van de gewassen heeft voor en nadelen. Veel afwisseling is beste keuze. Wheat is handig in een latere fase omdat je er zowel via Mill en Bakery brood van kunt maken maar ook als veevoer te gebruiken is. Maar Wheat put de grond uit. Dat zie je in Crop scherm of met ‘F’ [hotkeyF = Fertility ]. Dan is erachter bijv klaver nodig (Clover = high fertility impact). Wortels en knollen zijn direct verkoopbaar voor consumptie en hebben ieder hun favoriete seizoen. Regelmatig bemesten is nodig. Dan kan met Compost (zie Amentities & Services) of vanaf Tier 2 (Barn) met grazende koeien. Bouw hekken (Fences) rond de akkers (Crop Fields) als er wild (Deer) in de buurt is. Anders eet het wild jouw oogst op.

4. Verplaats gebouwen als jouw stad groeit

Je wilt groeien in het aantal huizen. Vaak is prettige ruimte beperkt. Je kunt dan de Hunter, Forager, en veel andere gebouwen verplaatsen naar buiten de stadgrenzen. Invaders plunderen en vernietigen enkele type gebouwen, maar laten veel andere ongemoeid. Laat de distributiegebouwen (Market, Storage, root cellar) binnen de muren en zet de productie buiten de muren (Barns, Crops, Working Camp, Forager, Hunter, Coal maker, etc). Ook defense towers kun je verplaatsen. En het is handig om alle industrie ver buiten de woonwijken te houden. [Hotkey G=Desirabilty] Na verplaatsen van gebouwen ontstaat in de woonwijken ruimte voor tuinen, plaza’s en monumenten (Decorations), die nodig zijn om de huizen te kunnen upgraden naar volgende Tier.

5. Veel towers vormen samen een effectieve Defense

Soldaten bewapen kan pas vanaf Tier 3 als je zelf een Blacksmith kunt bouwen. Maar een goede reeks Towers geeft al een goede verdediging tegen invaders. De invaders/raiders hebben het vooral gemunt op jouw Handelspost en opslaghuizen, ze kiezen voor aanvallen via wegen en pakken dat de poorten bij omheiningen aan. Dus meerdere torens bij de toegangspoorten is een verstandige defensie. Al vanaf het begin zijn Lookout Towers te bouwen en de benodigde pijl en boog worden gemaakt door een Fletcher op basis van hout. Vanaf Tier4 worden de invaders sterker en dan zijn soldaten vanuit barracks handig erbij.

De 5 tips in een video:

Vervolg route van spelen van citybuilder Farthest Frontier, via videos met Nederlands commentaar:

De game is nog steeds in ontwikkeling. Mijn eerste kennismaking en de video-reeks met tips bij het spelen (aug t/m okt 2022) waren op versie 0.7.6

De game loopt tot een maximum van 1000 population in Tier 4, en daarbij/daarna steeds sterkere invasions van raiders

Vervolg, game nog in ontwikkeling

In 2023 wamen updates v0.8.* waarin de game een paar aanvullingen en aanpassingen kreeg.

Hierop heb ik nog een aantal videootjes gemaakt. Bijv 0.8.3 over Forrester Camps en Deep Mines

En in stappen komt ook deze nieuwe map tot explotatie van de nieuwe gebouwen en vergroting van resources en bevolking tot een maximum van 1000.

In afwachting van de volgende update (0.9) ben ik op een nieuw terrein (“Arid”) een andere map gestart, waarin ik m.n. keek hoe je onvruchtbaar land gebruikt voor voedsel en wat een slimme defensie tegen Raiders is. De Spiral Defense is een geslaagde opzet, en daarvan staat ook een video op Youtube.

Versie 0.9.0 kwam begin augustus 2023 vrij. Deze update bevat een aantal nieuwe gebouwen en ambachten: een Tempel, een gildehuis, een papierfabriek, een boekbinder en een Bibliotheek,.

Inmiddels zijn alle Farthest Frontier berichten uit mijn blog bij elkaar gezet op een aparte website: