mei 2022: Foodservice waarde (horeca, catering) bijna op niveau 2019 pre-corona

door | 16 juni 2022

Over periode 5 van 2022 (25 april t/m 22 mei) laat de foodservicemonitor van Foodstep een stijging zien van 44% in de waarde van eten en drinken in Horeca, Catering en Foodservice Onderweg t.o.v. dezelfde periode vorig jaar.

Vorig jaar, in periode 5 in 2021, was er een stijging van 134%. En twee jaar (2020-p5) geleden, tijdens de corona-lockdown, duikelde de productwaarde met 71% ten opzichte van 2019. Kijken we over drie jaar heen dan in het oude niveau bijna bereikt.

index tov 2019 = 98

Vergeleken met 2019 staat het waarde niveau in 2022 voor Foodservice Totaal nog slechts 2% lager (index=98).

Nederland was afgelopen periode vooral bezig met alle ontwikkelingen met betrekking tot prijsverhogingen en tekorten aan producten en personeel. De inflatie op de inkoopwaarde zit al op bijna 10% waardoor de handelsprijzen aanzienlijk hoger liggen dan voorgaande jaren.

De consument besteedt nog goed in foodservice ondanks het extreem lage consumentenvertrouwen. Misschien zijn het nog de spaarpotjes van tijdens Corona die nu op worden gemaakt. De consument wordt namelijk geraakt in haar portemonnee nu alles duurder wordt en de eerste bezuinigingen zullen normaliter plaatsvinden binnen foodservice. Gelukkig was een rem op bestedingen buitenshuis in deze periode nog niet zichtbaar. Het mooie droge weer zorgde ervoor dat we weer gingen genieten op terrassen, op vakantie of dagjes eruit in de meivakantie met het gevoel dat corona ver achter ons lijkt te zijn.

Groei/Daling , naar marktsegment:

  • Horeca en leisure laten in 2022 p5 een stijging zien van 47,9% t.o.v. 2021-p5.
    Daarmee komt het totale niveau nog niet terug op het niveau van het pre-corona jaar 2019 (index 88)
  • Catering geeft in 2022 p5 een stijging van 43,9% t.o.v. 2021-p5.
    De eet- en drinkvoorzieningen in bedrijven, zorginstellingeen en onderwijs komen daarmee totaal voor het eerst iets boven het niveau van 2019 (index 101)
  • On-the-go vertoont in 2022 p5 een stijging van 14,1% t.o.v. 2021-p5.
    De waarde van Eten en drinken onderweg is voor de tweede opeenvolgende maand hoger dan voor corona (index 112 t.o.v. 2019-p5)
Horeca +48% in 2022p5, index tov 2019=88
Catering +44% in 2022p5, index tov 2019=101
Foodservice Onderweg +14% in 2022p5, index tov 2019=112

Over het gehele lopende jaar bekeken (jan t/m mei) liggen de waardes voor de totale Foodservice overal boven 2021 maar nog onder het pré-corona niveau 2019. De harde daling in maart-mei 2020 is nog niet goedgemaakt.